De kinesiska börserna faller efter att handelsbråket mellan Kina och USA eskalerat igen under helgen.

De kinesiska börserna faller efter att handelsbråket mellan Kina och USA eskalerat igen under helgen.

Vid klockan 8 svensk tid är Shanghais kompositindex ned hela 6,3 procent medan Hongkongs Hang Seng faller 3,2 procent. Storbolagsindexet CSI300 faller 6,5 procent.

Fallen på de kinesiska börserna kommer efter att USA:s president Donald Trump hotat att höja tullarna på kinesiska varor redan på fredag. Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att Kina nu hotar att dra sig ur handelssamtalen.

Nedgången är bred men bland de största förlorarna syns fordonsbolaget Geely och AAC Technologies som är underleverantör till amerikanska Apple. Aktierna backar 7,4 respektive 7,7 procent.

Analytiker har tidigare flaggat för att ett handelsavtal mellan USA och Kina i stort sett varit inprisat i marknaden och det spekuleras nu i huruvida Donald Trumps hot bara är en taktik för att skynda på förhandlingarna som fortsätter i veckan med premiärminister Liu Hes besök i Washington.

Både den sydkoreanska och den japanska börsen håller helgstängt på måndagen. Indiska Sensex backar 0,8 procent.

Även på råvarumarknaderna syns effekterna av handelsbråket. Nordsjöoljan är ned 2,2 procent till 69,22 dollar per fat medan den amerikanska WTI-oljan backar 2,4 procent.

Den kinesiska yuanen samtidigt tappat kraftigt mot dollarn, tillfälligt ned så mycket som 1 procent. Den kinesiska valutan har återhämtat sig något men är fortsatt ned 72 baspunkter till 6,7871 yuan per dollar.